Podręcznik rozpoczęcia pracy dla nowych użytkowników Zoom

Umożliwienie ponownego dołączenia usuniętych uczestników lub panelistów w sesjach Zoom

Zdarzyło Ci się usunąć uczestnika, panelistę ze spotkania Zoom? Możesz umożliwić im powrót do spotkań w Zoom w przyszłości. Domyślnie, jeśli usuniesz uczestników spotkania, uczestników webinaru lub panelistów webinaru z sesji na żywo, nie będą oni mogli powrócić do sesji używając tego samego adresu e-mail, ale będą mogli powrócić do sesji w przyszłości. Dzięki temu, nawet po usunięciu ich z jednego spotkania, nadal będą mogli dołączyć do innych sesji.

Wymagania do przywrócenia uczestników lub panelistów

  • Uprawnienia właściciela konta lub administratora do zezwalania usuniętym uczestnikom spotkań lub panelistom webinarów na ponowne dołączenie na poziomie grupy lub konta

Zezwalanie usuniętym uczestnikom spotkań lub panelistom webinarów na ponowne dołączenie

Uwagi:
  • To ustawienie nie ma zastosowania do uczestników webinarów. Możesz zezwolić usuniętym uczestnikom webinaru na ponowne dołączenie, uzyskując dostęp do webinaru w portalu internetowym.
  • Zmiana tego ustawienia nie dotyczy spotkań na żywo ani webinarów. Aby zmiana zaczęła obowiązywać, sesja musi zostać zatrzymana i uruchomiona ponownie.

Konto – Ponowne dołączanie w Zoom

Jeśli jesteś administratorem konta, możesz zezwolić na ponowne dołączenie wszystkim członkom Twojej organizacji:
  1. Zaloguj się do portalu Zoom jako administrator z uprawnieniami do edycji ustawień konta.
  2. W menu nawigacyjnym kliknij Zarządzanie kontem, a następnie Ustawienia konta.
  3. Kliknij kartę Spotkanie.
  4. W obszarze In-Meeting (Basic) sprawdź, czy opcja Allow removed participants to rejoin (Pozwól usuniętym uczestnikom na ponowne dołączenie) jest włączona.
  5. (Opcjonalnie) Jeśli chcesz, aby to ustawienie było obowiązkowe dla wszystkich użytkowników na Twoim koncie, kliknij ikonę kłódki, a następnie kliknij przycisk Zablokuj, aby potwierdzić ustawienie.

Grupa – Ponowne dołączanie w Zoom

Uwaga: Jeśli zarejestrowałeś nowe konto Zoom po 21 sierpnia 2021 r. lub na Twoim koncie włączona jest funkcja New Admin Experience, strona Zarządzanie grupami została przemianowana na Grupy.
    1. Zaloguj się do portalu Zoom jako administrator z uprawnieniami do edycji grup.
    2. W menu nawigacyjnym kliknij Zarządzanie użytkownikami, a następnie Zarządzanie grupami.
    3. Kliknij nazwę grupy.
    4. Kliknij kartę Spotkanie.
    5. W obszarze In-Meeting (Basic) sprawdź, czy opcja Allow removed participants to rejoin (Pozwól usuniętym uczestnikom na ponowne dołączenie) jest włączona.
    6. Uwaga: Jeśli opcja jest wyszarzona, oznacza to, że została zablokowana na poziomie konta i musi zostać zmieniona na tym poziomie.
    7. (Opcjonalnie) Jeśli chcesz, aby to ustawienie było obowiązkowe dla wszystkich użytkowników w tej grupie, kliknij ikonę blokady, a następnie kliknij przycisk Zablokuj, aby potwierdzić ustawienie.

Użytkownik – Ponowne dołączanie w Zoom

Aby umożliwić usuniętym uczestnikom ponowne dołączenie do spotkań na własny użytek:
  1. Zaloguj się do portalu internetowego Zoom.
  2. W menu nawigacyjnym kliknij Ustawienia.
  3. Kliknij kartę Spotkanie.
  4. W obszarze In-Meeting (Basic) sprawdź, czy opcja Allow removed participants to rejoin (Pozwól usuniętym uczestnikom na ponowne dołączenie) jest włączona.
  5. Uwaga: Jeśli opcja jest wyszarzona, oznacza to, że została zablokowana na poziomie grupy lub konta i należy skontaktować się z administratorem Zoom.

Zezwalanie usuniętym uczestnikom webinaru na ponowne dołączenie

Jeśli usunąłeś uczestników podczas webinaru (z rejestracją lub bez), możesz uzyskać dostęp do webinaru w portalu internetowym, aby umożliwić im ponowne dołączenie.
  1. Zaloguj się do portalu Zoom.
  2. W menu nawigacyjnym kliknij opcję Webinaria.
  3. Kliknij temat webinaru, który chcesz edytować.
  4. W sekcji Zarządzaj uczestnikami na karcie Zaproszenia kliknij przycisk Edytuj.
  5. Uwaga: Sekcja Zarządzaj uczestnikami nie pojawi się, dopóki uczestnik nie zostanie usunięty.
  6. Kliknij przycisk Zatwierdź obok uczestnika, aby zezwolić mu na udział w regionie. Możesz także wybrać wielu uczestników, korzystając z pól wyboru, a następnie kliknąć przycisk Zatwierdź w dolnej części okna wyskakującego.

Zobacz także

Szkolenia z platformy Zoom

Szkolenia z platformy Zoom

W naszej ofercie mamy następujące szkolenia z platformy Zoom: bezpłatne szkolenie z Zoom, podstawowe oraz zaawansowane szkolenia z Zoom Meetings oraz Zoom Webinar. Oferujemy również pomoc w organizowaniu wydarzeń online.